Krijgt de Amstel Gold Race 2014 een Nederlandse winnaar? Het is de hoogste tijd, want de laatste Nederlandse zege in Nederlands enige wielerklassieker dateert alweer van 2001, toen Erik Dekker als eerste de meet passeerde vóór Lance Armstrong. De laatste podiumplaats, of beter podiumplaatsen, dateren van 2009, toen Karsten Kroon en Robert Gesink respectievelijk 2de en 3de werden.
Amstel Gold Race Toerversie
Sinds 2001 bestaat er ook een toerversie van de Amstel Gold Race. Van heinde en verre komen recreatieve fietsers, cyclosportieven en amateurs naar Zuid-Limburg om zich voor een dagje prof te wanen. De toerversie is zelfs zo populair, dat de startbewijzen middels loting worden toegekend.
De komende editie zijn er 6 routes met verschillende afstanden waarvoor deelnemers zich kunnen inschrijven: de 65 km, 100 km, 125 km, 150 km, 200 km en voor de echte sportievelingen de 250 km, met maar liefst 19 kuitenbijters in het parcours – dat zijn er nog altijd 14 minder dan de 33 heuvels die de heren profs voor de kiezen krijgen.
De toerversie vindt plaats op zaterdag 19 april, één dag voor de profwedstrijd. Je kunt je hiervoor helaas niet meer inschrijven! Wel kun je je vanaf eind dit jaar weer inschrijven voor de 2015-editie. TIP: Natuurlijk kun je ook gewoon één van de zes routeschema’s downloaden en op een andere dag op eigen houtje eropuit trekken.
Doe je mee aan de toerversie, met start in Valkenburg? Dan is Maastricht een prima uitvalsbasis! Boek je overnachting in Townhouse Designhotel Maastricht en je kunt je auto (met fiets) veilig stallen in onze bewaakte parkeergarage! En met een stevig ontbijt, voorzien we je van de nodige calorieën voor je tocht van 65, 100, 125, 150 of 200 km!
Route Amstel Gold Race 2014
Het profpeloton verzamelt zich op zondag 20 april om 10.15 uur op de Markt in Maastricht. Het eerste deel van de koers wordt geneutraliseerd afgelegd. De officiële start is op de Borgharenweg, ter hoogte van de eerste bebouwing.
Wil je een glimp van de renners opvangen en misschien wel een handtekening van je favoriete coureur scoren? Wees er dan vroeg bij! Het complete parcours van de wedstrijdversie vind je hier.
Natuurlijk zal er ook dit jaar wel een vroege vlucht zijn, maar traditiegetrouw heeft deze weinig kans van slagen. De wedstrijd barst meestal pas echt los op de venijnige Keutenberg, zo’n 30 km vóór de streep, waar de renners direct een stijgingspercentage van 17% voor de wielen geworpen krijgen – oef! Misschien is het een idee om de Amstel Gold Race juist hier te gaan bekijken?
Langs de lijn bij de Amstel Gold Race
Op de Cauberg is het publiek altijd massaal aanwezig, dus als je op de eerste rij wil zitten, moet je je al vroeg tussen het publiek nestelen! Als je Valkenburg a/d Geul wilt bezoeken op de dag van de wedstrijd, doe je er goed aan met het openbaar vervoer te reizen of met de fiets te gaan, want rondom de wedstrijd is het Geulstadje praktisch niet bereikbaar met de auto.
Andere, beter bereikbare en mooie locaties om de wedstrijd te gaan bekijken zijn:
- De Lange Raarberg, in Raar, vlak bij Meerssen. Ligt vroeg in de wedstrijd (na ca. 14 km), als de renners het ongetwijfeld nog rustig aan doen. Een ideale gelegenheid om het peloton eens op je gemak te bekijken.
- De Gulpenerberg (of: Gulperberg) in Gulpen. Deze berg wordt binnen een tijdbestek van ca. 2 uur twee maal beklommen, een ideale gelegenheid om de renners twee keer te zien passeren.
- De Eyserbosweg in Eys, één van de zwaarste beklimmingen in Nederland. Tip: na de relatief makkelijke aanloop volgt een stuk van 23,3%. Ga hier staan! Ook een mooie plek: als de renners het bos uitkomen en bijna op de top zijn.
- De afdaling van de Daalhemerweg, voor de renners voor de laatste keer de Cauberg opdraaien. Een stuk minder druk dan op de Cauberg en leuk om de renners naar beneden te zien zoeven met snelheden van ca. 70 km/u!
Wil je de wedstrijd op een speciale manier meemaken? Kijk dan hier voor de speciale viparrangementen en misschien zit jij wel op de eerste rang bij de finish of maak je de wedstrijd van dichtbij mee vanuit één van de volgwagens.
Wat is Amstel Gold?
De Amstel Gold Race is vernoemd naar Amstel Gold, een speciaalbier van hoofdsponsor Amstel? Een ondergistend, goudkleurig bier met een fruitige hopsmaak en een alcoholpercentage van 7%. Amstel Gold wordt al sinds 1956 gebrouwen, 10 jaar vóór de eerste editie van de Amstel Gold Race. Amstel besloot juist de naam Amstel Gold aan de wedstrijd te verbinden, om dit bier meer naamsbekendheid te geven. Nou, dat is gelukt!
Overnachten tijdens de Amstel Gold Race 2014
Wil je (de start van) de Amstel Gold Race 2014 bijwonen? Dan is Townhouse Designhotel Maastricht dé plek hiervoor! We liggen vlak bij het Centraal Station en op loopafstand van de Markt, waar de Amstel Gold Race van start gaat! Kijk hier voor ons kamer aanbod!
Meer informatie:
– http://www.amstel.nl/evenementen/amstelgoldrace
– https://twitter.com/Amstelgoldrace
Rino Soeters
Algemeen Directeur
Townhouse Designhotel Maastricht